60-as évek 60 kislemeze
2017-11-13
Százmillió Bob Dylan gitárjáért
2017-11-14

Egy dal és a történelemformáló sárga szalag

A busz Miamiból délnek tartott. Az egyik utas elmondta a sofőrnek, hogy most szabadult a börtönből. Hamis csekkek miatt három évet ült. A felesége megírta neki, hogy ha talál valakit magának, ő bizony nem vár rá, ne is menjen haza. Ám ha mégis visszavárja a férjét, a falu főterén álló öreg tölgy köré egy sárga szalagot köt. Amikor a busz beért a Georgia állambeli White Oak- ba (ami fehér tölgyet jelent), az utas kérte hogy lassítson, hogy láthassa a tölgyfát. Könnyekben tört ki, amikor meglátta a szalagot. A sofőr még aznap körbe telefonálta a sztorit, amit végül az újságok is lehoztak. Irwin Levine szövegíró, L. Russel Brown-nal dalba írta a történetet, amely  világsláger lett.

A dalt  Tony Orlando és a Dawn (két afro-amerikai énekesnő: Telma Hopkins and Joyce Vincent Wilson) énekelte lemezre, amely 1973. februárban jelent meg és áprilisra az USA összes slágerlistájának élén landolt. Öt hónapig volt a listákon és 7 millió lemez fogyott el. Népszerűségére jellemző, hogy több száz feldolgozása van szerte a világon.

 

A sláger történetének azonban itt még nincs vége!  Nyolc évvel a megjelenése után, a dal új életre kelt, a loyalitás, a szolidaritás jelképeként. Amikor 1979-ben teheráni nagykövetségen 52 amerikai diplomatát ejtettek túszul, ez az úgynevezett Sárga Szalag mozgalom keretében Amerika szerte óriási tiltakozó hullámot váltott ki. Aztán a 444 napos fogság után, 1981. január 20-án az iráni nagykövetség dolgozóinak szabadulását mindenhol ezzel a dallal ünnepelték.

A dal politikatörténeti pályafutás néhány évvel később a Fülöp-Szigeteken folytatódott. 1983-ban 3 évi száműzetés után Benigno Ninoy Aquino visszatért Manilába, hogy a választásokon induljon Ferdinánd Marcos, akkori elnök ellen. Megérkezésekor a Manilai Nemzetközi Repülőtéren, épphogy letette a lábát szülőföldjére, amikor halálos merényletet követtek el ellene. Ekkor vált ‘Köss egy sárga szalagot az öreg tölgyfa köré’ című dal és maga a sárga szalag a Marcos féle elnyomó diktatúra ellenállásra buzdító jelképévé, ami egyúttal jelentősen hozzájárult Marcos megbuktatásához, Aquino özvegyének Corazon Aquino-nak elnökké választásához 1986-ban.

Azóta is minden év augusztus 21-én Manila központjában a fák köré tekert sárga szalag emlékeztet a két politikusra, a nemzeti szolidaritásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.