Kialudt a berobbantott rakéta
2017-10-29
Irigylésre méltóan jól bírja
2017-11-01

Madonna legfőbb riválisát látták benne

Még ma is a világ rádiállomásainak egyik gyakran játszott száma a ‘Maria Magdalena’, amely 21 országban  került a toplista élére, további 5 országban pedig a Top 10-be.

Sandra Ann Lauer Saarbrücken-ben született, 1962. május 18-án. Az Arabesque trió vezető énekesnőjeként szerzett magának nemzetközi hírnevet. 1985-től kezdett szólóban énekelni. Rövid időn belül ő lett az első számú német popdíva és ezt a pozícióját évekig meg tudta őrizni. Az angol popzenében akkoriban egyeduralkodónak számító szerző-producer-trió, Stock-Aitken-Waterman kísérletet tett arra, hogy Sandrát befuttassa Angliában is, ám az Everlasting Love remixe nem lett sikeres a szigetországban. Svédországban és Dél-Afrikában azonban ez a változat is népszerűvé vált.

Sandrát ekkoriban az európai popzene királynőjeként emlegette a média, egyenesen Madonna legfőbb riválisát látták benne. Szólókarrierjében férje, a román származású Michael Cretu támogatta.

A román származású Michael Cretu Bukarestből menekült tizenévesen Németországba, ahol rövidesen létrehozta a Moti Special nevű zenekart. A csapat feloszlása után producerkedésbe kezdett, és egyik első patronáltja éppen későbbi felesége, az addig az Arabesque lánycsapatban éneklő Sandra lett. Enigma nevű vállalkozása mellett 1999. óta sikeresen irányítgatja a Trance Atlantic Airwaves fantázianevű projektjét is.

Sandra részt vett a férfi világsikerű projektje, az Enigma lemezek stúdiómunkáiban is. Sokáig nem derült ki, hogy ki rejtőzik a “Cathedral Popnak” nevezett zene, illetve az “arctalan” Enigma név mögött. Csak a ‘Sadeness’ hatalmas sikere után derült ki, hogy a Cretu házaspár a szerző és előadó. Mindketten ma is Ibizán élnek, bár 2007-ben elváltak. Annak idején itt rendezték be stúdiójukat is, ahol szinte évente készültek, készülnek a relaxációs, meditációs Enigma lemezek.  1995-ben születtek gyermekeik, egy ikerpár: Nikita és Sebastian.

2008-ban Sandra nagyszabású európai turnét bonyolított le, amelynek során fellépett Moszkvában, Kazahsztánban, Ukrajnában, Litvániában, a görögországi Athénben és Lengyelországban. Itt egy retrófesztivál egyik fellépője volt olyan, az 1980-as években ismertté vált sztárokkal, mint Kim Wilde, Samantha Fox, Sabrina, Shakin’ Stevens, Limahl és a Modern Talking. A 2008. augusztus 24-én tartott koncertet a sopoti dalfesztivál részeként. 2009. március 27-én került az üzletekbe újabb CD-je, ‘Back to Life’ címmel. 2012-ben pedig egy válogatás is megjelent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.