Miért ment szét a Wham duó?
2017-10-29
Aphrodite’s Child és az irigykedő Vangelis
2017-10-29

Modern Talking és a milánói fürdőruha

Az 1984-ben alakult Modern Talking együttes – vagyis duó számára a fülbemászó dallamok és a könnyen megjegyezhető szövegek voltak a siker biztosítékai. Azután 1987-ben – 65 milló(!) eladott album után a siker hirtelen megtorpant. Ezzel a duó 11 évre elhagyta a színpadot. De mi is volt a két német sztár elmérgesedett viszonyának igazi oka?

Dieter Bohlen besokallt! Miután Sylvester Stallone felesége elégedetlen volt a neki szállított nagylemez-anyaggal a slágergyáros önálló vállalkozásba kezdett. Blue System néven saját zenekart szervezett, amely már a második közepes sikerrel szerepel a nyugatnémet sikerlistán. S ez a “feltámadás” egyúttal arra is jó volt Bohlennek, hogy az utolsó, 6. nagylemez megjelenését követően leleplező nyilatkozatokat tegyen volt társáról és annak feleségéről. “Három évig hagytam, hogy elnyomjanak, s ez már nagyon idegesített. Őszintén: a Blue Systemmel elért 10. helyezés a listán több örömöt okozott, mint öt Nr. 1. siker a Modern Talkinggal.”

Hogy miért a dühödt és keserű nyilatkozatok háromévi közös vakuba mosolygás után? Bohlen szerint övé volt az összes munka, a dicsőség reflektorfénye viszont leginkább Thomas Anders-re esett, aki mellé egy idő után odaállt felesége is. Az utolsó cseppet a pohárban azonban a turnézással kapcsolatos sztárallűrök jelentették. “Angliába akartam utazni, de Thomas lemondta. A tv-fellépéseknél is sok baj volt vele. Minden fontosabb volt már számára, mint a Modern Talking. Szívesen forgattam volna vele új videót, de Norával (Thomas Anders feleségével) Milánóba kellett utaznia, hogy egy új fürdőruhához anyagot keressenek.”

Mivel a partneri viszony 1987 végére végképp elmérgesedett, Bohlen úgy döntött, hogy előbb megalakítja a Blue System formációt, majd kipakol a sajtónak. Blue System első nagylemeze nem keltett különösebb visszhangot, a vádaskodások viszont igen. Különösen Norával kapcsolatos “köpködések” keltettek feltűnést, mert Thomas feleségét sohasem szívelhették sem a rajongók, sem az újságírók. “Szerepe a szétválásban 100 százalék. Nélküle Thomas egész más ember volna. Így már nem csinálhattuk tovább.”

Ennek ellenére a legsikeresebb nyugatnémet pop tv-műsor, a Formel Eins 200. adásán ismét fellépett a Modern Talking! No, nem az eredeti felállásban. Thomas Anders helyén, annak maszkjában Ingolf Lück lépett fel, hogy végigtátogja a nagy sikereket. Az újságíróknak azonban ez már sok volt. “Minek ez a cirkusz?” Meg kell-e még köpködni a Modern Talkingot, ha már feltámasztására nincs remény? – írták a lapok, értésére adva Bohlen-nek, hogy a bosszúhadjáratban túllőtt a célon. De láss csodát! A Modern Talking visszatért, amit 1998. február 27-től számíthatjuk, mikor Thomas Gottschalk újra “összeházasította” őket a “Wetten dass…”- című TV műsorban. További hat stúdióalbummal, számos slágerlistás dallal, valamint öt évvel később a duó tagjai közti érdekellentét újabb feloszláshoz vezetett. Ezt is Dieter Bohlen jelentette be 2003. június 7-én egy rostocki koncerten 25 ezer megrökönyödött rajongó előtt. A hatodik albumukat kivéve minden nagylemezük arany-, vagy platina státuszt ért el világszerte.

2014 májusában Thomas Anders bejelentette, hogy 11 év után találkozott Dieter Bohlennel és újra beszélnek egymással, kibékültek. A bejelentésnek az adott jelentőséget, hogy 2014 őszén ünneplelte a Modern Talking a megalakulásának 30. évfordulóját. (Első kislemezük, a You’re My Heart, You’re My Soul 1984. október 29-én jelent meg). 2014 áprilisától a jogtulajdonos elkezdett videókat feltölteni a Modern Talking fellépéseiről a ModernTalkingVEVO nevű hivatalos Youtube-csatornára, 4 év után először. 2014. október 3-án – 11 év után – új, hivatalos remix albummal jelentkezett az együttes. A “30” című rózsaszín borítós dupla CD-n új, 2014-es remixek találhatók Dieter Bohlen és a Blank & Jones duó keverésében, valamint korábbi sikereik „remastered” verziói. A jubileum alkalmából azonos címmel egy tripla DVD-s gyűjtemény is megjelent, október 3-án.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.