A 80-as évek 200 meghatározó előadója
2017-10-23
Kinyírta a sajtó, de talpra állt
2017-10-23

Úgy szeretnék meghalni ahogy James Dean

Hogy milyen könnyűzenei trend kellős közepébe csöppent az osztrák énekes? A ’80-as évek közepén vagyunk. Az angolszász popipar hegemóniája alábbhagyni látszik. Ugyanis a 70-es évek végével a “diszkószelek” segítségével bevitorláztak a nemzetközi trendbe a német, vagy legalábbis az NSZK “színeiben” induló énekesek és együttesek.  Élénk tehát a zenei élet a német nyelvterületen. Országonként és irányzatonként, de minden év hoz egy világszenzációt. Giorgio Moroder és Farian vezette Boney M. a diszkózenében, vagy a kibontakozó új hullámmal. ’84-ben a heavy metal (Accept) és a soft-pop (Modern Talking) aratott nemzetközi mértékkel mérhető nagy sikereket. Mostanra már Moroder és Farian már az amerikai film- és zenei ipar megbecsült művésze. Mérsékelt, tisztes sikereket arat még mindig Nena, aki a német új hullám taraján repült egészen az USA slágerlistáinak élére. Aztán meglepő módon az osztrákok csillaga ragyogott magasan: 1984 év végén a grazi Opus együttes Live Is Life -ja késztette tapsolásra Európa közönséget. Aztán alig fél évvel később az Amerikában dolgozó, cseh származású Milos Forman legújabb filmje, az Amadeus világszerte őrült divatot produkált Mozart személye körül. Így aztán nem véletlen, hogy Falco “Rock me, Amadeus” -a hamarosan a tekintélyes amerikai sláger- és lemezlistákon is az első lett.

Az énekes egy – a sajtó által Falken-nak, sólyomnak becézett keletnémet sáncugró nevét angolosítva vette fel a Falco nevet. Valódi nevén Johann Holzel, 1957-ben Bécsben született. Zenészkarrierje 1978-ban kezdődött, miután az első szemeszter után otthagyta a Bécsi Konzervatóriumot. Rockbandában basszusgitározott, majd 1980-tól datálható szólókarrierjének kezdete. 1982-ben az első nagylemezén található Der Kommissar-al robbant be a köztudatba. Ez volt a siker kezdete, amit a Rock Me Amadeus-szal még meg is fejelt. A sort a ‘Jeanny’ -vel folytatta. 4 nagylemezt adott ki a következő 13 évben, majd jött az 1998-as esztendő és minden készen állt a az ötödik lemez kiadásához, amelynek a címe: Out Of The Dark (Into The Light) – a Sötétségből a fénybe.

A Dominikai Köztársaságban, Puerto Plata-i villájában nyaralt Falco és itt készült a lemez anyaga, felhívta a gitárosát, utazzon el hozzá, javítsanak az egyik dalon. Ez volt az utolsó telefonja, fél órával később egy teherautó elsodorta a Pajero-ját. A 35 kilométerre lévő kórházban, beszállítása után nem sokkal fejsérüléseibe belehalt, 1998. február 6-án, két héttel a 41-ik születésnapja előtt.

 

Halálának okáról és körülményeiről évekig tartott a találgatás. A dominikai rendőrség szerint vérében alkohol volt és kábítószerre utaló nyomokat találtak. Ez akár meg is magyarázhatta a baleset okát. Ám később a vizsgálat megállapította, hogy a baleset ne nem Falco hibájából történt. A buszvezető elismerte, hogy a megengedettnél jóval gyorsabban vezetett, ha lassabban halad, meg tudott volna állni. Három év börtönre ítélték.

A sors keserű fintora, hogy 1982-ben egy interjúban Falco azt nyilatkozta: “Ha idő előtt meg kell halni, úgy szeretnék, ahogy James Dean. Egy kereszteződésben, egy Porsche-val. Bang! The End !

 

Az “Rock me Amadeus” énekese, Falco lánya 2008-ban életrajzi könyvet adott ki, amely az excentrikus sztárt gondoskodó és figyelmes apaként ábrázolja. Katharina Bianca Vitkovic 1998-ban 12 éves volt amikor apja meghalt, előtte nyolc évig lakott az osztrák popsztárral.

 

Falco az apukám című könyvében a híres énekest, mint figyelmes apaként írja le, aki a lányát sakkozni tanította, zongoraórákra járatta és angoluk tanítatta. Vitkovic azt mondta a berlini Morgenpostnak, hogy Falco azt akarta, hogy egy kis “hölgy” legyen.

 

Annak ellenére, hogy Falco volt  a hivatalos apa, voltak kétségek. Az 1990-es évek elején az apasági teszt meg is kérdőjelezte, hogy Katharina valóban a híres énekes biológiai leánya volna. Addig, Vitkovic anyja, Vitkovic Isabella kihasználta a hírnevet. Katharina továbbra is megvan győződve hogy Falco a biológiai apja.

Az apasági teszt súlyos következményekkel járt az akkori 7 éves Katharina számára.

“Az apasági teszt után megváltoztatta az végrendeletét. Korábban én voltam az egyetlen örököse. Ezután teljesen kizárt az örökségből” – mondta Katharina a berlini Morgenpostnak. Amikor Falco meghalt az autóbalesetben, Vitkovic nem örökölte semmit.

A teljesen visszahúzódó osztrák nő ma Bécsben él, informatikai szakemberként dolgozik.

2017 februárjában a 31 éves Katharina egy interjúban beszélt arról, hogy számára pláne kisgyerekként a pénz semmit sem jelentett, sokkal nagyobb gond volt számára megérteni azt, miért mondta mindenki, hogy nem mondhatja többé a “papát”.

Tizenhat éves volt amikor Falco meghalt. Mint mondta, ma már bánja, hogy bár a Karácsonyi ünnepekre 1997 végén meghívta őt Dominikába, még repülőjegyet is küldött, mégsem utazott el, hanem csak beszéltek telefonon. Két hónappal később történt a baleset.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.