Beattles – két t betűvel kincset ér
2017-11-16
Két Depeche Mode koncert 2018-ban
2017-11-17

Elment a Tinédzser parti legendás műsorvezetője

„A mikrofonnál és a lemezjátszónál: Cseke László” 1959. május 31-én szólalt meg először ezzel a nyitómondattal a Szabad Európa Rádió Tinédzser Partija.

 

November 13-án, 90 éves korában Münchenben elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió szerkesztője és műsorvezetője, akit a hallgatók Cseke László néven ismertek

 

Ekecs Géza Budapesten született 1927-ben, majd Bécsben, a Technische Hochschuléban tanult rádiótechnikusnak. 1949-ben hagyta el Magyarországot, előbb Németországba, majd Párizsba ment. Emigráns lapokba írt, majd 1951-ben Münchenben telepedett le, ahol az amerikaiak által indított Szabad Európa Rádió munkatársa lett.

A rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, amelyet Cseke László szerkesztett. Ebben a műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest vagy a Rolling Stonest. A szocialista Magyarországon a nép ellenségének állították be, még egy propagandafilm is készült róla.

A titokban Magyarországon hallgatott adást sokan keresgélték a rövidhullámú sáv vételére képes rádiókon. “Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámon.”

A müncheni Szabad Európa Rádió 42 évi működés után 1993. október 31-én végleg befejezte adását és örökre eltűnt az éterből.

 

Részlet egy Sopronban készült interjúból:

Riporter: „Sokszor a Szabad Európa Rádió előbb sugározta az új magyar zenéket, mint a hazai adók. Hogyan jutottak hozzá hamarabb a felvételekhez?”

Cseke: „ Hát ez még ma is egy ilyen kicsit titokzatos valami. Én privátin, nem mint rádiós, nagyon jó kapcsolatban voltam akkori rock, pop magyar zenészekkel. Egyszer majdnem botrány lett mert az Omega együttestől a Benkő Laci egy hétvégén megérkeztek autóval Münchenbe és hozta magával az új nagylemezüket, délbe beszélgettünk, ebédeltünk, én délután 3-kor már prezentáltam. Komjáthy Gyuri csak 10 nappal később, mert a Kossuth Rádiónál nagyobb volt az átfutás mint nálunk a Szabad Európa Rádiónál. Szerencsére nem lett belőle baj.

Riporter: „Az emlékezetes Illés együttes riport után a zenekart eltiltották mindenfajta szereplésről.. Hogyan is volt ez? Ők akartak szerepelni vagy Ön bírta szóra őket?”
Cseke: „..most egy dolgot, hangsúlyozom Magyarországról magyar útlevéllel kijött ember, legyen az zenész, filmrendező, színész vagy turista és oda készül vissza Magyarországra, soha nem csináltam interjút. Ez a bizonyos eset a 60-as évek derekán volt. Illésék elmentek Angliába és ott a Bródy és a Szörényi vállalta hogy a BBC Magyar Adásának adnak interjút. Ebben az interjúban keserűen elpanaszolták hogy lám-lám, Londonban mennyi ilyen rock, pop klub van és a másik az hogy a személyi igazolványon nem volt az hogy zenész, hanem mit tudom én valami más tehát bármikor munkakerülésért rendőrök letartóztathatták volna őket elvben.

Ezt a BBC sajnos, ez egy ostobaság volt, ezt az interjút sugározta, otthon vették, leírták és már tárt karokkal várták az Illéséket hogy megbüntetik őket. Szomorú az, hogy fennmaradt ez a kommunista propaganda legenda, hogy a Szabad Európás Cseke csinálta az interjút. Nem…, Londonba a BBC.
A lényeg az és ezzel kapcsolatban egy fantasztikus élményem, persze visszafelé megálltak Münchenben, együtt voltunk stb., ez és az és mindig az volt amikor ismerősök jöttek-mentek Magyarország és München között akkor én mindig adtam pénzt, hogy vigyék el édesanyámnak Mary néninek. Illés Lajosnak adtam 100 Márkát, ugye akkor az nagyobb pénz volt mint most hogy hát vigye el a Batthyányi utcába. Miután otthon megtudták, hogy botrány volt, megvoltak győződve hogy figyelik őket, ugye letiltották őket. Lajos nem mert elmenni a Batthyányi utcába. Két év múlva visszaküldte nekem gyűrött formájában az 100 Márkás kékszínű bankjegyet. Szóval ettől szebb élményem emberrel kapcsolatban még nem volt.
A lényeg az, hogy természetesen nekem, mint Szabad Európásnak jó volt hogy őket letiltották, hát nyomtam az Illés számokat éjjel-nappal.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.