Több rajongója volt mint Elvis Presley-nek
2017-11-22
Megdöbbentő a mai pop-rock éllovasok átlagéletkora
2017-11-26

Phil Collinsnak tele a hócipője a saját dalától

Vannak történetek, vagy ahogy mondani szokták „városi legendák”, amelyek keményen tartják magukat, akár évtizedeken át. Ilyen Phil Collins ‘In The Air Tonight’ című világslágerré vált dalának születése kapcsán terjedő sztori.

Olyannyira, hogy még 2016 októberében is, Jimmy Fallon Tonight Show-jában (képünkön) is erről faggatták a műsorba meghívott Collinsot.

 

A dal születésének ötlete, ami főként az Egyesült Államokban terjedt, egy jól felépített legenda szerint onnan ered, hogy Phil Collins egyik legjobb barátjával lementek egyszer a tengerre úszni egyet. A társa a vízben hirtelen rosszul lett és fulladozni kezdett. Collins integetett és kiabált egy parton álló embernek, aki csak bámult, mint kiderült “jó viccnek” hitte az egészet. Barátjával már csak holtan sikerült kievickélni. Valamivel később, Collions magándetektívvel megkerestette a férfit és az egyik turné során, Collins egyik koncertjére meghívta. VIP ülőhelyes jegyet küldött, repülőjeggyel, limuzinnal. Mikor a koncerten felcsendült a szám, a reflektorok ráfordultak az illetőre, aki a megszégyenítés és lelkifurdalás hatására később önkezével vetett véget az életének.

Persze ez a sztori csak addig tartotta magát amíg, Phil Collins a MIX Magazinban maga meg nem cáfolta. Mint nyilatkozta, a dal születése elég prózai volt. 1981-ben egy turné végén hazatérve az üres házába, úgy gondolta kiír magából néhány dalt, amelyek egy része már összeállt a fejében. Ezek egyike volt a ‘Ma éjjel a levegőben’, aminek az alapja egy Roland CR78-as egyszerű diszkoritmus sablon. Mint mondta, elindította a sémát, hozzátett két-három gitárhangzást, a szövege pedig csak úgy jött.

Phil Collins szavai szerint: “Egy kicsit hülyén éreztem magam, hogy egy ilyen banális ritmusszekció mennyire a kedvemre való. Szóval fogtam egy mikrofont és elkezdtem ráénekelni. A dal szövege csak úgy spontán jött belőlem. Ez egy kicsit számomra rémisztő, de öröm is, hogy a dal szövegének 99.9 tized százaléka spontán született.”

Hab a tortán, hogy 34 évvel a dal születése után 2015. áprilisában a Daily Mailben ismét előjött egy újabb sztori, ezúttal Phil Collins első felesége, Andrea állította, hogy a dal megírását – néhány másikkal együtt – válásuk inspirálta, amikor lelépett egy dekoratőrrel.

A brit énekes egyébként tavaly a Rolling Stone magazinnak fakadt ki: „ez a dal lassan már kolonc a nyakamon. Unom, hogy sokan misztikummal veszik körül a dal születését, pedig nincs is ilyesmi. Egyébként már Steph Curry (NFL kosaras) is a csokis tej reklámjában énekli. Mikor lesz ennek vége? Na de végül is a szerző jogdíjakból ki tudtam fizetni a házamat, amiben most lakom!”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.