A Get Back film után reprezentatív Beatles album is megjelent
2022-04-20
“Volt valami vonzó tulajdonságuk, egyfajta karizmájuk”
2022-06-06

A Covid áldozata lett a szintetizátoros műfaj doyenje

“… a második neve Odüsszeusz volt, azt is jelenti, hogy megkezdte hosszú útját a Tűzszekerekkel. Oda, ahonnan most majd mindig kapunk tőle üzeneteket.”

A napokban egy franciaországi kórházban 79 éves korában elhunyt Vangelis halálhíre, pályafutása a nemzetközi és hazai sajtó élére került. Nem véletlenül. Vangelis ugyanis megteremtett egy új szintetikus hangszerekre épülő műfajt. Voltak már hasonló előadók, mint például Emerson, Lake And Palmer; Klaus Schulze, Tangerine Dream, de Vangelis a harmóniák a dallamok zseniális komponistája és előadóművésze volt.

Ugyanakkor az sem véletlen, hogy a halálhíréhez kapcsolódó cikkek, hírek között sok valótlanság, ténybeli tévedések vannak. Ennek legfőbb oka, hogy nagyon zárkózottan élt, interjút nagyon ritkán adott. Újabb és újabb lemezei viszonylag nagyobb csinnadratta nélkül jelentek meg.

Az alábbiakban – Vangelis autentikus ismerőjeként – érdemes felidézni életét és munkásságát.

 

A Vólos melleti Agria városkában született 1943. március 29-én. Itt nőtt fel, iskoláit viszont már Athénben járta ki. 1963-ban alapította Thessalonikiben barátaival az öttagú Formynx együttest, amely hamarosan Görögország egyik legnépszerűbb zenekara lett

1968 májusában az akkor még Formynx nevű együttes Vangelis Papathanassiou (billentyűs), Demis Roussos (ének, basszusgitáros), Loukas Sideras (dob, ének), és Silver Koulouris (gitar), Londonba indultak, hogy az angolszász popzene fellegvárában próbáljanak szerencsét.

Párizson keresztül akartak menni, de a diáklázadások és a közlekedési sztrájkok a francia fővárosban marasztalták őket. Ekkor úgy döntöttek, hogy megkeresnek egy lemezkiadót, hátha ráharapnak első angol nyelvű lírai számukra: Pachelbel 1680-ban komponált D-dur Kánonjának popzenei feldolgozására, az Eső és könnyekre.

Az Aphrodite’s Child nevű együttes kislemeze hetek alatt meghódította Franciaországot és Európa valamennyi országát. A Rain and Tears (Eső és könnyek) a 60-as évek végének egyik ’kult’ lemeze, a házibulik egyik elnyűhetetlen dala lett. Ám azzal, hogy Franciaországban adták ki, az anglomán popkultúra hívei fanyalogva fogadták és például csak a 30. helyig jutott az angol slágerlistán.

Az együttes életében 11 újabb kislemez, 3 nagylemez következett és mikor 1972-ben elváltak útjaik, 20 millió eladott lemez jelezte addigi sikerüket. Az együttes két tagja: Vangelis és Demis Roussos az egyéni karriert választották.

A szólóénekesként igen sikeres karriert befutó Demis Roussos-szal baráti kapcsolata nem szűnt meg, több felvételen dolgoztak együtt.

Később azonban megváltozott a helyzet. A két görög zenész már évtizedek óta ki nem állhatta egymást. Ennek sokféle oka van, Vangelis többek között nem nézte jó szemmel Demis Roussos fantasztikus énekesi karrierjét. Igaz Vangelis sem panaszkodhat, számtalan lemeze, filmzenéje, avagy a Tűzszekerek című film zenéjéért kapott Oscar díj jelzi sikeres karrierjét.

Vangelis karrierje – Demis Roussos-hoz hasonlóan – Franciaországban indult be. A méltatásokból következetesen kimarad, hogy 1971-ben adta ki első két lemezét, Hypothesis, és Dragon címmel, de a két lemez négy lemezoldalán hallható szintetizátoros zenefolyam nem aratott sikert.  1973-ban Párizsban megismerkedett Frederic Rossif filmrendezővel, aki gyönyörű természetfilmeket készített, a Vangelis által komponált zenékkel növelve a hatást. 1974-ben végleg Londonba költözik és megkezdődik egy olyan sikersorozat, amely a világhírnévhez vezetett.

 

50 éves zenei karrierjében több mint 50 album fűződik a nevéhez. Utolsó stúdiólemeze 2021. szeptemberben jelent meg Juno to Jupiter címen.

A műveit, lemezeit kevésbé ismerő olvasók számára is ismerős lehet Vangelis neve, aki  számos, mára klasszikussá vált film zenéjét írta. Ridley Scott rendezte 1982-ben a Szárnyas fejvadászt, majd tíz évvel később az 1492 – A Paradicsom meghódítása című filmet. És persze élete legnagyobb sikerét a Tűzszekerek című film zenéjét is ő komponálta, amelyért 1981-ben a legjobb filmzenéért járó Oscar-díjat kapta.

Teljes nevén Evángelos Odysséas Papathanassíou 79éves korában május 17-én, egy franciaországi kórházban hunyt el, ahol Covid 19-el kezelték.

A Vangelis előtt tisztelegők között volt Kyriakos Mitsotakisz görög miniszterelnök is, aki „az elektronikus hangzás úttörőjének” nevezte. Azt is mondta: „Nekünk, görögöknek, akik tudjuk, hogy a második neve Odüsszeusz volt, azt is jelenti, hogy megkezdte hosszú útját a Tűzszekerekkel. Oda, ahonnan majd mindig kapunk tőle üzeneteket.”

(Szabó Zoltán)

További cikk Vangelisről:

Aphrodite’s Child és az irigykedő Vangelis

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.