Az REM Everybody Hurts-e minden idők legszomorúbb dala
2017-10-14
Bömbölő rockzenével füstölték ki Noriegát
2017-10-15

Live Aid koncertbevételekből fegyverek

“Nőjj fel!” “Nőjj fel Bob Geldof” üzenték Etiópiából, utalva arra, hogy az énekes szinte gyerekes dühvel szidta az etiópokat. Az etióp sajtó ennek az idézetnek a visszavágásával 2005-re utal, amikor Meles Zenawi, Etiópia egykori miniszterelnökének újraválasztásakor kitört zavargásokat leverték és akkor Bob Geldof a sajtón keresztül sértegette, “nőjjön fel végre az elnök a feladatához”. – üzente az azóta 2012. augusztus 20-án Brüsszelben elhunyt miniszterelnöknek.

Egész gyorsan kitört a médiaháború, miután a BBC oknyomozó szerkesztői részletes dokumentumriportban tárták fel, mire is használtak fel 95 millió dollárt, a  híres  énekes zeneszerző, politikai aktivista, Bob Geldof által 1985. július 13-ra összehozott óriáskoncert bevételeinek nagy részéből.

Kiderült ugyan is, amit addig titkoltak: fegyvereket vásároltak gabona helyett. Pedig intő jelek voltak, mégpedig röviddel azután hogy a Live Aid koncert különböző jogdíjai gyűlni kezdtek a bankszámlákon. Mivel televízión keresztül több mint másfél milliárd ember követte a 16 órás koncertet, szinte az egész világ megmozdult a jó ügy érdekében: sokan adakoztak is, például csak egymaga a dubai emír egymillió dollárt adott. A CIA néhány hónappal később jelezte, nincs minden rendben a befolyt pénzek körül. Akkor az nem zavart senkit, de nem is ez volt a legfőbb kérdés Etiópiával kapcsolatban.

Akkoriban a Tigrinya Népi Felszabadító Front gerillaharcot folytatott Haile Mengistu Mariam kommunista rezsimje ellen. Az élelmiszersegélyek sorra érkeztek a polgárháborús övezetbe, vagy a segélyszervezetek aktivistái a helyben vásároltak gabonát, egyebet, amit kiosztottak a menekülttáborokban. Így adódott, hogy Szudánból készpénzzel érkezett aktivisták, a Live Aid koncert bevételeinek egy részéből ott helyben akartak nagy mennyiségű lisztet vásárolni.

Ennek az egyik ilyen tranzakciónak a részleteit derítette ki a BBC stábja. Egy Gebremedhin Araya nevű egykori gerillavezér elmondta, hogy a segélyszervezet képviselői előtt muszlim kereskedőnek adta ki magát, ő és egy Assefa nevű harcostársa. Még arra is ügyeltek, hogy a ruházatukban se legyen semmi kivetnivaló. Meg is kötötték az üzletet, majd a zsákokkal teli teherautók el is indultak a végcéljuk felé. Csak hát, mint mondta, a zsákok homokkal voltak megtöltve. A pénzből valójában fegyvereket vásároltak. Összességében 95 millió dollárról bizonyosodott be, hogy másra fordították.

A kipattant ügy nyilatkozatlavinát indított el. Bob Geldof dühösködött a BBC-ben és nem tartotta szavahihetőnek a riportban megszólalókat, első reagálásában azt hangsúlyozta, ha csakugyan ennyi eltűnt volna az összegyűjtött pénzből, akkor több mint egymillió éhezőnek kellett volna elpusztulnia.

A The Times emlékeztetett arra, hogy a kommunista rezsim megdöntéséért harcoló Tigrinya Népi Felszabadító Front akkori elnökének és az Etióp Népi Forradalmi Demokrata Front vezetőjének, Meles Zenawi- nak tudnia kellett ezekről az akciókról.

Más lapok arról írtak, hogy csak a Szovjetunió felbomlása után derült ki, hogy az etióp kommunista rezsimet 4 milliárd dollárral pénzelte a Kreml. Az etióp sajtóban senki nem cáfolja a koncertbevételek “eltérítését”. Sőt a Kaliforniai Állami Egyetem politikatudományok egyik  etióp professzora szerint a Live Aid koncert semmilyen hatással nem volt Etiópia szegénységére, országa fejlődésére. Viszont kétségtelenül nagy politikai hatást gyakorolt, amely évekig érezhető volt.

Akkor, 1985-ben elkezdődött valami – mint írja, valami nagyszerű, aminek eredményeként például az ott élők termővé tették a holdbéli tájra emlékeztető völgyeket.

Az Economist egykori elemzése szerint a világon akkoriban az ötödik leggyorsabban növekvő gazdaság volt, ahol 2010-ben Afrika Kupát rendezhettek. Tehát csak nézőpont kérdése, hogy az 1985-ben összegyűlt pénznek hol lett volna jobb helye. Hiszen a fegyverek segítségével sikerült letörni az elnyomó rezsimet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.