A 60-as évek 200 meghatározó előadója
2017-10-23
Szerelem csak a dalaiban
2017-10-23

Amit ő kifőzött azt mindenki jóízűen megette

Az Evita, a Grease, a Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band, a Szombat esti láz, a Jézus Krisztus Szupersztár című filmek producere. A sor még folytatható. Vagy: ki ne ismerné az “aranytorkú” Gibb fivéreket? Valahányszor a Bee Gees muzsikáját halljuk, vagy nevét olvassuk, mindig a három testvér jól ismert képével asszociálunk. Pedig túl Barry, a 2003-ban elhunyt Maurice és a 2012-ben elhunyt Robin tehetségén, még igen sok, nagyon fontos zenész, menedzser, producer, és technikus összehangolt, precíz munkájának eredménye a népszerű formáció sikere

A Bee Gees vitathatatlan zenei értékei mellett a popzenében a hetvenes évek és talán minden idők legnagyobb szabású üzleti vállalkozása is volt. Éppen ezért először Robert Stigwoodról, a Bee Gees birodalom főnökéről kell szót ejteni. Ez a vöröses-szőke, mindig elegáns modorú ausztrál, egykor teológia-hallgató, egykori nagyhatalom a show-business világában. Szertelenségei és túlkapásai inkább egy élvhajhász keleti hatalmasságot sejtetnének, ha nem tudnánk, hogy Stigwood heves tárgyalófél, aki rohammal veszi be a stúdiókat és filmkonszerneket, ugyanakkor mint egy családot, olyan szelíden kormányozta nemzetközi vállalatát, az RSO-t (a Robert Stigwood Organization-t). Stigwood önálló, merész ember. Megérzései szinte látnokiak voltak. Õ ismerte föl elsőként, hogy micsoda káprázatos lehetőség rejtőzik a rock-zene, a film és a színház egybeolvasztásában. “Ő az első nagy művésze a műfajok keverésének” – mondta róla Henry Edwards, az egykori rock-kritikus, akivel Stigwood a Sgt. Pepper’s… film forgatókönyvét is íratta. Ahhoz is Stigwood hazárdjátékos ösztöneire volt szükség, hogy kiderüljön, az átütő sikerű Jesus Christ Superstar albumból még  népszerűbb rock-operát, majd később filmet lehet kihozni.

Stigwood-nak az volt a stratégiája, hogy a lemezalbum eladja a színházjegyet, a darab a filmet, a film az albumot és így tovább. Az árukapcsoló láncolat kibernetikus spirálja ez, melynek a legapróbb részecskéje is profitot terem. De ez a láncolat sikerszériák egész sorát produkálta.: Hair, Jesus Christ Superstar, Evita, Saturday Night Fever, Tommy, 0, Calcutta, Grease, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band..: és nem utolsósorban a Bee Gees együttes.

Stigwood sokszorosan kamatoztatta üzleti rátermettségét a multimilliomos tőkés, birtokokkal, luxus-yachttal, saját mozikkal és szertelenségekkel. Bár alkalmazottait jól megfizette, mégis a legkisebb létszámú világcég volt az RSO. “Nekem csak univerzális emberekre van szükségem, azokból kevés is több, mint átlagosból a sok” – mondta annak idején.

Utolsó éveiben Robert Stigwood napjait Wight szigetén töltötte, de gyakran megfordult a sztárvilág egy-egy eseményén. A Bee Gees együttes dalain zenés filmjein, musical-jein több generáció nőtt fel, megteremtve ezzel egy sajátos zenei világot.

Robert Stigwood 2016. január 4-én hunyt el.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.