Amit ő kifőzött azt mindenki jóízűen megette
2017-10-23
55 éves az első Beatles dal
2017-10-24

Szerelem csak a dalaiban

Whitney Houston első fellépésével elvarázsolt, tehetsége azonban nem tudta megmenteni a zuhanástól. 2012. február elsején halt meg egy fürdőkádba fulladva.

Amikor 1985 februárjában megjelent első lemeze, a huszonegy éves lány szépsége, kisugárzása és hangja mindenkit ámulattal töltött el.

A világ a lábai előtt hevert, nem volt olyan buli, ahol ne szólt volna az I Wanna Dance With Somebody. Amikor negyedszázaddal később Whitney Houston utolsó koncertkörútjára indult, üdeségének, frissességének nyoma sem volt. Egy megtört, a kábítószer és az alkohol függőségéből átmenetileg kiszabadult asszony lépett színpadra. Már ahol tudott, mert az első tapasztalatok nyomán a turné egyes helyszínein inkább lemondták a show-t. Máshol meg a publikum kíméletlenül kifütyülte vagy faképnél hagyta az énekléssel már csak küszködő egykori szupersztárt.

 

Az a Whitney Houston, akit akkor szombat délután Beverly Hills-i szállodai szobájában holtan találtak, az egy másik volt. Nem az, aki 170 millió albumot adott el, két Emmy, hat Grammy és számtalan más díjat nyert, hét dalával is vezette a Billboard 100-as toplistáját. A 48 éves korában elhunyt előadóművész halálának pontos oka lapzártakor még nem ismert. Állítólag a fellépések előtt “szokásosan” bevett altatók hatására elaludt a fürdőszobai kádban és úgy fulladt meg.

Hangját és tehetségét családjából hozta. Édesanyja gospelt énekelt, az egyik unokanővére nem kisebb híresség, mint Dionne Warwick. A keresztmamáról, a soul királynőjének hívott Aretha Franklinről nem is beszélve.

 

Sikerei – a How Will I Know, a Greatest Love of All, I Will Always Love You – idején a lemezipar még a többmilliós eladások korát élte. Whitney világába némi betekintést nyújtott a Több mint testőr című film, ahol – Kevin Costner oldalán – sejtetni engedte: a színpadon lenyűgöző talentum mögött egy bizonytalan, vergődő, önmagával hadilábon álló személyiség húzódik. Magánéletében következetesen rosszul választott. Volt férje, Bobby Brown kihasználta, verte és megszerettette vele a gondokat gyorsan elűző crack kokaint.

Szinte minden megadatott Whitney-nek. Csak a szerelem nem. Viszont csodálatosan tudott róla énekelni.

Whitney Houston tragikus életéért exférje, Bobby Brown a legfőbb felelős. A csodaszép és mesés tehetségű énekesnő lánya, Bobbi Kristina alig több mint három évvel később ugyanilyen halált halt, 22 évesen.

2016 nyarán az ABC News-on egy interjúban Brown elmondta megdöbbentette lánya és ex-felesége halálának megdöbbentő hasonlósága.

A 22 éves lányt heroin, a kokain és a Xanax túladagolás vitte el. Édesanyja 48 éves korában halt meg. Bobby Brown a sajtóban olvasható vádakat visszautasította:

“Nem én voltam, aki elindította a lejtőn. Elismerem én is részese vagyok a dolgoknak, de azért mert Whitney konok volt és nem tudtam befolyásolni. Mindenkinek van akarata. Van akinek erősebb, van akinek gyengébb.”

 

Whitney Houston 1963 augusztus 9-én született a New Jersey-beli Newarkban. Szülei John és Cissy Houston. Két bátyja van, Michael és Gary. Az 1967-es newarki lázongások után (ekkor Whitney 4 éves) East Orange-be költöztek.

Mielőtt beindult volna szólókarrierje, Aretha Franklin keresztlánya olyan sztárok háttérénekese volt, mint Chaka Khan és Michael Jackson testvére, Jermaine Jackson.

1992 novemberében jelent meg a The Bodyguard című filmzenei albuma a Több, mint testőr (The Bodyguard) című filmhez, melyben Kevin Costnerrel szerepelt együtt. Az album bevezető kislemeze, az I Will Always Love You (amely egy Dolly Parton-dal feldolgozása), és az ezt követő két kislemez, az I’m Every Woman (egy Chaka Khan-feldolgozás) és az I Have Nothing a producer, David Foster véleménye ellenére nagyon sikeresek lett. Az album dalaiból összesen hatot énekel Whitney.

A The Bodyguard albummal Whitney Houston 3 Grammy-díjat nyert, köztük a két legnagyobb kitüntetéssel, Az év albumával és Az év felvételével. 1995 decemberében jelent meg következő filmzenei albuma Waiting to Exhale: Original Soundtrack Album címmel Az igazira várva című filmjéhez, amelyen (saját kérésére) csak három dalt énekelt. Ezek: Exhale (Shoop Shoop), Count On Me (duett Cece Winansszel) és a Why Does It Hurt So Bad. Az albumon közreműködött Aretha Franklin és Toni Braxton is.

1995 decemberében jelent meg következő filmzenei albuma Waiting to Exhale: Original Soundtrack Album címmel Az igazira várva című filmjéhez, amelyen (saját kérésére) csak három dalt énekelt. Ezek: Exhale (Shoop Shoop), Count On Me (duett Cece Winansszel) és a Why Does It Hurt So Bad. Az albumon közreműködött Aretha Franklin és Toni Braxton is.

1996 derekán jelent meg a The Preacher’s Wife: Original Soundtrack Album című filmzenei albuma a Kinek a papné… című filmjéhez. Ebben a filmben Denzel Washingtonnal szerepelt. Erről az albumról két dal lett nagyobb sláger: az I Believe in You and Me és a Step by Step.

1998 novemberében jelent meg következő nagylemeze My Love Is Your Love címmel, amely sokkal funkysabb, R&B-sebb, dance-sebb beütésű lett az előző lemezekhez képest. Az album készítésében Missy Elliott is közreműködött. Ezen a lemezen szerepel az Egyiptom hercege (The Prince of Egypt) című animációs film betétdala, a When You Believe, amelyet Mariah Careyvel közösen énekelt, illetve a Heartbreak Hotel, Faith Evans és Kelly Price közreműködésével.

1999-ben részt vett a VH-1’s Divas’ Live ’99 elnevezésű koncerten, Tina Turner és Cher társaságában. 2000 áprilisában jelent meg első válogatáslemeze Whitney: The Greatest Hits címmel. Az album jellemzője, hogy Whitney Houston gyorsabb tempójú dalait house/club-stílusban dolgozták fel a lemezre. Ezen az albumon szerepel két duett, az egyik Enrique Iglesiasszal (Could I Have This Kiss Forever), a másik George Michaellel (If I Told You That). 2001-ben jelent meg Love, Whitney című válogatáslemeze.

2001 augusztusában a zenetörténelem legnagyobb lemezszerződését írta alá az Arista/BMG társasággal 100 millió dollár értékben, újabb 6 lemezre. Whitney a szeptember 11-ei terrortámadásra a Star Spangled Banner előadásával emlékezett meg.

2002 decemberében jelent meg ötödik nagylemeze Just Whitney címmel. Ezt a lemezt férjével, Bobby Brownnal, Missy Elliott-tal és Babyface-szel készítette. Sajnos ez volt az a lemez, amelyből a legkevesebbet adták el. 2003 vége felé jelent meg a soron következő nagylemeze, egy karácsonyi album One Wish: The Holiday Album címmel. Elkészítésében Gorden Chambers és Mervyn Warren segédkezett.

2004-ben Whitney nemzetközi turnéra indult, ahol először Európában a Soul Divas Tour elnevezésű koncertsorozattal lépett fel Natalie Cole és unokatestvére, Dionne Warwick társaságában. Ebben az évben jelent meg az Artist Collection: Whitney Houston című válogatáslemeze.

Rehabilitációja után (mely során állítólag lelki és drogproblémákkal kezelték) 2006-ban tizennégy évnyi házasság után elvált problémás férjétől, Bobby Browntól és magához vette lányukat, Bobbi Kristinát. Ekkortájt készült el a Daddy’s Little Girls című film betétdala, a Family First, melyet unokatestvérével, Dionne Warwickkel és édesanyjával, Cissy Houstonnal adott elő.

2007 márciusában mentora, Clive Davis azt nyilatkozta, hogy most már be szeretné vinni Whitney-t a stúdióba, hogy a legutóbbi nagylemez után 4 évvel végre felvegyék legújabb anyagát. Producerként felmerült will.i.am, Ne-Yo és John Legend neve is. Eközben 2007 októberében az Arista kiadta a The Ultimate Collection című válogatáslemezt, amely Whitney összes nagy slágerét tartalmazza. Ezt a lemezt az Egyesült Államokban nem adták ki.

2007 decemberében Whitney Malajziában, Kuala Lumpurban lépett fel. Davis ekkoriban a nagylemez megjelenését firtató kérdésekre azt válaszolta, hogy nem akarnak silány minőségű, kommersz lemezt kiadni, a minőségi munka pedig hosszadalmas. Ez sokak szerint csak félrebeszélés volt a részéről.

2008 májusában Whitney fellépett a Mawazine fesztiválon a marokkói Rabatban és részt vett egy jótékonysági rendezvényen (Caudwell Children charity).

2008 júliusában felkerült az internetre a Like I Never Left című dal, majd 2009-ben megjelent Whitney új albuma, az I Look to You, mellyel visszatért, miután rendbe hozta az életét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.