Az eltűnése még mindig rejtély
2017-10-23
A 80-as évek 200 meghatározó előadója
2017-10-23

Bruce Springsteen vetett véget a zendülésnek

Eredetileg Harry Belafonte akart összehozni egy koncertet fekete muzsikusokkal, Afrika éhezőinek megsegítésére. Ken Kragen, aki a “United Support of Artists for Africa” nevű szervezet ügyvezetője és egy produceri iroda tulajdonosa volt, úgy vélte, ha nagyobb ügyet csinálnak belőle, nagyobb lesz az eredmény. Szólt az egyik “ügyfelének” Lionel Richie-nek, akinek viszont a felesége beszélt az ügyről Steve Wonder feleségével. Így aztán az ötlet gyorsan végigfutott, amelynek eredményeként, Quincy Jones lett a producer, Michael Jackson és Lionel Ritchie pedig a dalszerző.

 

A negyvenöt amerikai zenész-énekes ráéneklésére, 1985. január 28-ra, az éves Grammy Díj átadásának napjára tűzték ki, mondván azon a napon az énekesek úgy sem lépnek fel sehol. Természetesen a dal alapzenéjét már előzőleg kiküldték az érintett énekeseknek. Minden szalaghoz mellékeltek egy levelet, amelyben arra kérték az előadókat, a dal feléneklésekor “fogják vissza előadói egyéniségüket”. Kisebb összebalhézásra azonban így is sor került. Ken Kragen így emlékezett erre:

A rockerek nem nagyon foglalkoztak a dallal, és nem akartak a felvételkor a nem rockerek mellé állni. Attól féltek, hogy a közös kép rontana az õ imázsukon, nem lennének hitelesek. Állítólag  Bruce Springsteen mentette meg a helyzetet, a rajongók és társak által Bossnak hívott gitáros-énekes teremtett rendet a gyerekesen viselkedő felnőtt zenészek között, mire a „zendülés” megszűnt, és mindenki elfoglalta a helyét. A stúdióban a hat mikrofon köré félkörben a padlóra ragasztott névre szóló címkére kellett állniuk. A USA For Africa nevű alkalmi formáció által előadott ‘We Are The World” című dal az üzletekbe, 1985. március 7-én egy időben 800 ezer példányban jelent meg. Az utolsó darabig elfogyott a hét végére. Az évtizedek óta az USA-ba mértékadó Bilboard Hot 100-as listáján a 21-dik helyen indított, ami John Lennon ‘Imagine’-je óta a legjobb kezdő helyezés volt. Három héten belül a lista élére került. Még abban az évben besöpörte az ‘Év Dala’ és az ‘Év Lemeze’ Grammy Díjat is. A dalból 2009 -ig több mint 20 millió lemezt adtak el és eddig 63 millió dollárnyi segély küldését tette lehetővé.

 

A stúdiófelvételről videó is készült, amelyen látható: Dan Aykroyd, Harry Belafonte, Lindsey Buckingham, Kim Carnes, Ray Charles, Bob Dylan, Sheila E., Bob Geldof, Hall and Oates, James Ingram, Jackie Jackson, LaToya Jackson, Marlon Jackson, Michael Jackson, Randy Jackson, Tito Jackson, Al Jarreau, Waylon Jennings, Billy Joel, Cyndi Lauper, Huey Lewis and the News, Kenny Logins, Bette Midler, Willie Nelson, Jeffery Osborne, Steve Perry, The Pointer Sisters, Lionel Richie, Smokey Robinson, Kenny Rogers, Diana Ross, Paul Simon, Bruce Springsteen, Tina Turner, Dionne Warwick, Stevie Wonder, Michael Boddicker – szintetizátorok, Paulinho da Costa – ütős, Louis Johnson – basszusgitár, Quincy Jones – producer, Michael Omartian – billentyűs, Greg Phillinganes – billentyűs, John Robinson – dobok.

 

Dalszöveg:

“We Are The World”, U.S.A. for Africa

 

There comes a time when we need a certain call

When the world must come together as one

There are people dying

Oh, and it’s time to lend a hand to life

The greatest gift of all

 

We can’t go on pretending day by day

That someone, somehow will soon make a change

We’re all a part of God’s great big family

And the truth – you know love is all we need

 

( Kórus )

We are the world, we are the children

We are the ones who make a brighter day

so let’s start giving

There’s a choice we’re making

We’re saving our own lives

It’s true we’ll make a better day

Just you and me

 

Well, send’em you your heart

So they know that someone cares

And their lives will be stronger and free

As God has shown us

By turning stone to bread

And so we all must lend a helping hand

 

( Kórus )

 

When you’re down and out

There seems no hope at all

But if you just believe

There’s no way we can fall

Well, well, well, let’s realize

That one change can only come

When we stand together as one

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.