Smoke On The Water – Az elfüstölt kaszinó
2017-10-18
Magyarok alapították a fekete zenéket kiadó lemeztársaságokat
2017-10-18

Jim Morrison ki nem állhatta, mert nem ő volt a szerző

Ötven évvel ezelőtt, 1967. január 4-én jelent meg a Doors első albuma, amit kiadójuk a lemez deluxe változatának piacra dobásával ünnepel.

Ötven év elég sok idő ahhoz, hogy egy vállrándítással elintézhetnénk, vagy merő együttérzéssel mosolyogjunk például azokon, akik 1965-ben, húszas éveik elején mondjuk egy rockbandát alapítottak, főleg, ha ez a banda az akkortájt a fiatalokra az egyik legnagyobb hatást gyakorló társasággá vált Jim Morrison énekessel, Ray Manzerek billentyűssel, John Densmore dobossal és Robby Krieger dobossal The Doors néven. Ebben az esetben ugyanis nem nagyon lehet más választásunk, mint azonnal meghallgatni az 1967. január 4-én, az Electra kiadásában megjelent első és meghatározó albumokat, olyan számokkal, mint a Break on Through, a The Crystal Ship, a Light My Fire vagy az End Of The Night.

A jubileum alkalmából egykori kiadójuk, az Electra Records úgy döntött, különleges deluxe albummal ünnepli a nevezetes évfordulót – amit épp a korong megjelenésének ötvenedik évfordulóján, január 4-én jelentettek be. A születésnapi kiadásban (amely március 31-től vásárolható meg cirka 69 dolláros, azaz hozzávetőleg 20 ezer forintos áron) összesen három CD-nek és egy klasszikus bakelit lemeznek örülhetnek a rajongók, rajtuk persze az összes klasszikusnak számító nótával.

A milliós eladott lemezszámmal rendelkező együttes az Egyesült Államokban 19 arany, 14 platina és 5 multi-platina albumot tudhatott a magáénak, nem véletlen tehát, hogy 1993-ban a Rock and Roll Hall of Fame sorába is bekerültek.

Jim Morrison 1971-es halálát követően a Doors többi tagja még folytatta a zenélést, de két album megjelentetése után végül feloszlott a csapat. Az alapítók közül még ketten élnek, John Densmore 72 éves, Robby Krieger 70 éves, Ray Manzerek pedig 2013-ban hunyt el.

 

Light My Fire

A ’66-ban felvett és ’67 januárjában kiadott debütáló albumról került júniusban a lista élére, igaz egy rövidített változat, amelynek közepéből hiányzik vagy 3 percnyi gitárszóló. A rádióadók miatt, ez a rövid változat lett a Doors névjegye és tette őket ismertté. Azt persze kevesen tudják, hogy a nagy siker ellenére  Jim Morrison ki nem állhatta a dalt, mert hiúsági kérdést csinált abból, hogy neki alig volt köze a születéséhez. Meglepő módon mégsem az eredeti, hanem egy latinosabb verzió ért  el igazi világsikert. Alig egy évvel később 1968-ban kislemez formájában jelent meg, a születésétől vak gitárfenomén, Jose Feliciano átirata. Robbie Krieger a Doors tagja, a ‘Light My Fire’ “főszerzője” egy interjúban azt mondta: ” Fenomenális érzés, hogy klasszikus lett a szerzeményem, számomra azt is  nagyszerű látni, hogy Jose Feliciano új értelmezést, másféle hangulatot varázsolt a dalból. Ő volt az aki ezt először megtette, ezzel hatással volt a többi előadóra.” ’69-ben Jose Feliciano ezzel a dallal a Legjobb Férfi Énekes kategóriában Grammy díjat kapott.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.