Jim Morrison ki nem állhatta, mert nem ő volt a szerző
2017-10-18
A legendás Rolling Stones nyelv titkai
2017-10-18

Magyarok alapították a fekete zenéket kiadó lemeztársaságokat

A Bihari testvéreket mind a mai napig az amerikai lemezkiadás legnagyobb nevei között tartják számon. Elsőkként érezték meg a fekete zene, a rhyhtm and blues népszerűsítésében rejlő lehetőségeket és persze jó szimattal az üzletet is. Édesapjuk Budapesten született 1882-ben. Fiatalon kivándorolt az Egyesült Államokba. Itt vette feleségül, Esther “Esti” Taubot, aki a szlovákiai Humenné-ben (Homonán) született.

 

A zsidó Bihari testvérek, Saul, Joe, Lester és Gyula közül ez utóbbi, a legidősebb nevéhez fűződik a Modern Records alapítása. Jules Bihari 1945-ben Los Angelesben alapította meg testvéreivel a feketék igényeire specializálódó, független hanglemezkiadóját. A Modern Records első szerződtetett előadója, Hadda Brooks volt. A gyönyörű zongorista-énekes virtuóz játékával elvarázsolta a leendő producert, aki azt kérdezte új barátnőjétől, hogy egy héten belül tudna-e divatos boogie-woogiekat is játszani, mert ebben az esetben minden pénzét – 800 dollárt – ezek felvételére és befuttatására fordítaná. Hadda Brooks néhány nap múlva lemezre játszotta a “Swinging The Boogie” című dalát, ami óriási sikert aratott, és Bihari elindíthatta a vállalkozását.

A kezdeti időkben a testvérek maguk szállították a lemezeket a boltokba, zenegépekbe, abban reménykedve, hogy a másnapi utánnyomást ki tudják fizetni az összeszedett bevételekből. Hadda Brooks népszerűsége azonban biztosította az anyagi talpra állást, mert a “boogie királynője” havonta 3-4 újabb sikert is lemezre játszott, a Bihari testvérek pedig jó érzékkel a későbbiekben számos olyan fekete előadót – B. B. King, Etta James, Junior Parker, Jimmy Witherspoon – szerződtettek, akik világhírűvé váltak.

Bihariék tudatosan csak feketék által kedvelt műfajokat – bluest, rhyhtm and bluest, dzsesszt, gospelt – népszerűsítettek. Szerzői jogok formájában a sikeresnek vélt dalokból is kivették a részüket. Például B. B.King-gel, vagy Eric Claptonnal és másokkal készült – lemezein ma is olvasható társ szerzőként, Jules Bihari vagy Saul Bihari álneve: Jules Taub neve. Az anyagilag megerősödő családi vállalkozás az ötvenes évektől nyolc további leányvállalatot (RPM, Crown, Meteor, Riviera, Custom, Yuletide, Kent, United/Superior) alapított, amelyek egy hálózati rendszerben a helyi kis lemeztársaságoktól, stúdióktól vették át a fekete blues és spirituálé előadók felvételeit. Így fedezték fel Houstonban Lightning Hopkinst, Detroitban John Lee Hookert, Dallasban pedig Smokey Hoggot. Tehetségkutatóként egy fiatal zenész, Ike Turner volt a segítségükre, aki nemcsak feleségét, Anna Mae Bullockot – a későbbi Tina Turnert – ajánlotta figyelmükbe, de neki köszönhetően Joe Bihari az elkövetkező években a country-blues számos előadójával készített pótolhatatlan és felbecsülhetetlen értékű felvételeket.

A három testvér közül utolsóként Joe Bihari 2013 novemberében halt meg 88 éves korában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.