Elment örökre a rockzene szerény óriása
2017-10-26
A jól megtervezett világsiker
2017-10-27

Mellbedobással győztek – Énekesnői karrierek a 80-as években

A 80-as évek angol, amerikai, német, francia énekesnői vagy tudtak énekelni, vagy “segítette” őket a fényképezőgép meg a bulvársajtó, röviden: a popzenei divat machinációi

 

Mandy Smith

Ő is a Pete Waterman Entertainment (PWE) promóciós vállalat által felkarolt énekesnők egyike. Neki is a Stock, Aitken, Waterman trió írta dalainak jó részét. Bár a szigetországban egy botránnyal indították el a karrierjét. A sajtó sokáig cikkezett ugyanis a kiskorú modell és az őt „felfedező” Rolling Stones basszusgitáros, Bill Wyman kapcsolatáról. Akkor ez a sajtóhűhó nagyban segítette Mandy énekesi karrierjét, később viszont – elsősorban Angliában – épp ez a botrány akadályozta meg továbblépését. Mandy Smith a Daily Mail 2010. április 17-i számában megjelent interjúban ismerte el, hogy Bill Wyman-el 14 évesen feküdt le először. Igaz az 52 éves Rolling Stones tag feleségül vette, amint a lány 18 éves lett.

Egy idő után lemezeit kritizálva Mandyt egyszerűen csak „próbababának” hívták, utalva kétes dicsőségére és a még mindig tinédzserkorú lány modellségére. Ugyanakkor bőven cikkeztek a lapok legfrissebb szerelmi ügyeiről is. 1987-ben jelent meg első kislemeze, az ’I Just Can’t Wait’, majd a ’Positive Reaction’, különösebb visszhang nélkül. A sajtót 1988-ban jobban érdekelte az esküvője Bill Wyman-el, mint a ’Mandy’ című nagylemezének megjelenése.

 

 

Samantha Fox

A londoni születésű lány szó szerint mellbedobással győzött! 1983-ban, édesanyja az akkor 16 éves Sam-ről több tucatnyi fotót készített, fehérneműben vagy  csak alig…! Ez aztán megalapozta modell karrierjét. A „címlaplányokra” mindig éhes bulvársajtó hamar lecsapott rá. Egy-két év és már a poppiacon  találjuk Fox kisasszonyt.

1986-ban debütál, a címében is frivol ’Touch Me (I Want Your Body)’, ’Érints meg (akarom a tested)’ című dalával.  A Stock Aitken Waterman trió istápolja 1988-ig. Ez alatt 2 nagylemez készített. A ’Nothing’s Gonna Stop Me Now’ című dal hozza meg a nagy nemzetközi sikert, amely zeneileg semmiben sem különbözik az akkoriban divatos „egyen ritmusvilágtól”. Természetesen a dalai mellett más „kvalitása” inkább adott témát a sajtónak. Hetekig arról vitáztak, ki néz ki rosszabbul, kinek mekkorák a méretei? Sabrinának, vagy Foxnak jobbak az idomai? A rajongók voksai alapján Sam Fox egyértelműen legyőzte riválisát.

 

 

Sinitta

Ő is a Stock, Aitken, Waterman producertrió „védence” volt. És persze a „fiúk játéka”, mint egyik dalának a címe. Vagy éppen ő játszott a fiúkkal? Nem tudni. De tény, hogy ő az egyetlen színesbőrű énekes, aki Madonna-pózokkal és szövegekkel, szexis megjelenéssel pályázott pop-babérokra a szigetországban. Negyedévenként szerepelt új és újabb dalokkal a sikerlistán: ’Boy Toy’, ’G. T. O.’, ’Cross My Broken Heart’. Magánéletének pletykáival, botrányaival akkoriban a többi felfedezett énekesnőhöz hasonlóan, ő is kitölti a sikerek közötti üresjáratokat. Jöttek a jól bevált beetető „érdekességek” : babákat és plüss állatokat gyűjtött, imádta a porcelánt, és legjobban a konyhában érezte magát. Szabad idejében állandóan főzött, és bár fél-vegetáriánus, a hal- és csirkeételekkel épp elég gondja volt.

Igazi hobbija azonban a tánc volt. Egykor a klasszikus orosz balettet tanulta és sikerében döntő szerepe volt a táncolásnak. Videóiban és a színpadon Sinitta profikat megszégyenítő mozgással adta elő dalait.

Sinitta Renet Malone, 1968. október 19-én született, Seattle-ben, Washington államban. Ellentétben a ’80-as évek közepén-végén felbukkant pop-lolítákkal, Sinitta 13 évesen már sikerrel szerepelt a West End-en műsoron lévő ’Cats’, Macskák musical-ben.  1984-ben pedig az Euróvíziós Dalfesztiválon ’Imagination’ című számával képviselte az Egyesült Királyságot, igaz nem nagy sikerrel. Az áttörés 1986-ban volt, amikor a már akkor híres producer Simon Cowell fantáziát látva benne, a szerző producer trió, Stock, Aitken, Waterman figyelmébe ajánlotta Sinittát. Na és persze össze is jött az énekesnő és a producer. Akkoriban saját bevallása szerint a személyét körülvevő nimbuszt nehezen viselte, ugyanakkor szórakoztatta is.  „Néha igazán vicces, amikor megérkezem valahová, a férfiak azonnal utánam fordulnak, s majd kiguvad a szemük. De azért mert jó alakom van, s megmutatom a testemet, senki ne gondolja, hogy kurva vagyok! Valójában nagyon magába forduló, visszahúzódó lány vagyok.” – mondta

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.