A legrangosabb svéd díjat kapta Sting
2017-10-26
Mellbedobással győztek – Énekesnői karrierek a 80-as években
2017-10-26

Elment örökre a rockzene szerény óriása

2017 október 24-én 89 éves korában meghalt Fats Domino, az 50-es, 60-as évek könnyűzenéjének egyik ikonikus alakja.

Az amerikai énekes, zongorista és dalszerző szülővárosában, New Orleansban hunyt el kedd hajnalban. Halálát lánya jelentette be az egyik helyi tévéadónak.

65 millió eladott lemez, közte a legelső milliós kiadást megért The Fat Man című dallal. Legismertebb dala az Ain’t That A Shame and Blueberry Hill.

Antoine Domino Jr. az egyik legelső olyan rhythm and blues előadó volt, akit már a fehér közönség is a szívébe zárt.

A családba a nyolcadik és egyben legkisebb gyermekként született New Orleansban, apja ismert hegedűművész volt, zongorázni pedig az egyik sógorától, Harrison Verrett jazzgitárostól tanult.

Becenevét Bill Diamondtól kapta, akinek tizenévesként a Solid Senders nevű zenekarában játszott, és akit Domino játéka két másik remek zongoristára, Fats Wallerre és Fats Pichonra emlékeztetett.

14 éves korában hagyta ott az iskolát, hogy nappal egy gyárban dolgozzon, esténként pedig helyi bárokban léphessen fel. Pályafutása alatt több mint 65 millió lemezt adott el, első, The Fat Man című kislemezét többen a legelső rock and roll kiadványnak tartják,

A legendás zenész egyike volt azoknak, akiket 1986 januárjában elsőként iktattak be a Rock and Roll Hall of Fame-be, olyan nevekkel együtt, mint Elvis Presley, James Brown, Little Richard, Ray Charles, Chuck Berry, Sam Cooke, az Everly Brothers, Buddy Holly és Jerry Lee Lewis. Életéről nemrég dokumentumfilm készült Fats Domino and the Birth of Rock ‘n’ Roll címmel. 1998-ban ő volt az első rock and roll zenész, aki megkapta Nemzeti Művészeti Érmet (National Medal for the Arts).

Fats Dominonak az Egyesült Államokban  11 Top 10 listás dala volt, zenéje pedig olyan előadókra volt hatással, mint Elvis Presley, a Beatles vagy Richard Hell,

 

Egész életében New Orleans-ben élt, az utóbbi 8-10 évben ki sem mozdult otthonról, sőt itt érte 2005-ben a Katrina Hurrikán is. Családjával együtt csónakkal menekítették ki a víz alá került házából, amelyben három zongora  tucatnyi arany és platina lemezét tette tönkre a hurrikán által keletkezett árvíz. Felesége, Rosemary 2008-ban hunyt el. Nyolc gyereket neveltek fel.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.