George Michael különleges lemeze a slágerlista élén
2017-10-29
Manipulált slágerlisták – már a 70-es években is
2017-10-29

Radio Caroline az imádott kalózrádió

Csak a legendája jutott el hozzánk! Hallani soha nem hallottuk! Magyarországon a 60-as-70-es években elképzelés azért volt, mert a Rádió Luxemburg-ot, ha recsegve-ropogva is, az esti órákban sokan hallgatták. Igaz Sokol rádión nagyon nehezen, mert középhullámon egész finoman kellett hangolni a keresőt, hogy bejöjjön.

A Rádió Caroline viszont sosem volt fogható Közép Európában. A polgárpukkasztó kalózrádiót a nemzetközi vizekről Nagy Britanniától biztonságos távolságra, egy hajóról sugározták. 1964. március 28-án kapcsolt be az alig 50 kilowattos adó. Néhány hónappal később párja lett a hajónak, így már egyikük Észak Angliát, a másik adó Dél Angliát és Nyugat Európa egy részét terítette be laza dumával kommentált rock zenékkel. A fiatalok megőrültek a kalózrádióért.

1968. március 3-án volt az utolsó adásnap. A sztori persze itt még nem ért véget, mert a Radio Caroline International néven, nagyobb kapacitással folytatta adását. Ám az igazi legenda és etalon, a követendő példa a kötetlen, felszabadult, a műsorvezetők szubjektív megjegyzéseivel teletűzdelt,  harsány rádiózás megteremtése a ’64 és ’68 közötti időszakhoz köthető. Mi itthon erre még vagy 20 évet várhattunk!

 

 

2009-ben viszont bemutatták Magyarországon a The Boat That Rocked című filmet, amit Radio Carolina ihletett.

A film története szerint 1966-ot írunk, a BBC csak egy-két óra pop vagy rock zenét játszik naponta, holott Angliában minden fiatal éhezik a jó muzsikára. Még szerencse, hogy akadnak kalózrádiók, amik éjjel-nappal zenét játszanak, ilyen Quentin Rockhajója, a Radio Rock is, ami kinn horgonyoz a tengeren, nemzetközi vizeken, hogy ne sértsen meg semmilyen angol törvényt.

A hiperkonzervatív belügyminiszter, Sir Alistair Dormandy minden követ megmozgat, hogy ellehetetlenítse vagy megszüntesse ezt a rockcsatornát. A fiúknak sokszor sikerül is túljárni az eszén, a végén külön törvényt hozat, hogy bűntény a kalózrádió készítése, sőt a hallgatása is. Báróék nem hagyják magukat, ők akár életük árán is a rádióznának, feláldoznák saját életüket a mikrofon, a lemezjátszó és a keverőpult furcsa oltárán, ha úgy hozza a sors. de a rock örök és halhatatlan!  

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.