Két Depeche Mode koncert 2018-ban
2017-11-17
Egy dal amelytől a kiadó igazgatója is sírva fakadt
2017-11-19

Egy barátság, amely hatással volt az rockzenére

„Moog szintetizátoron játszani olyan, mint kézbe venni egy mesterecsetet, egy végtelenül színes palettával” – írta a szaksajtó 1970-ben, amikor Dr. Robert Moog megalkotta az első olyan szintetizátort, amelyen már billentyűkkel lehetett a hangokat elővarázsolni. Azért persze nyomkodni, kábeleket ide-oda dugdosni továbbra is kellet, de már nem akadályozta a folyamatos zenélést.

 

Keith Emerson volt az a szerencsés, aki ezzel a hangszerrel beírta nevét a rock történelembe. Első „óvatos” próbálkozása az Emerson, Lake and Palmer trió 1970-ben készített ’Lucky Man című dalukban volt, amelynek utolsó egy percében szólal meg a hangszer. A szám néhány héten belül óriási siker lett. A koncertjeiken előadott ’Szerencsés ember’ szintetikus hanghatásai pedig döbbenetes hatást váltottak ki a nézőkből. A hangszer hangzásvilágának lehetőségeit megszimatolták a japánok is, mert teljesen ráálltak a moog szintetizátor alapú billentyűs hangszerek gyártására. Nem titkolt reklám szándékkal, a Yamaha cég egy – akkoriban vagyont érő – példánnyal Keith Emersont is megajándékozta. Emerson és Bob Moog (Képünkön Emersonnal) évtizedeken át szoros barátságban voltak, a hangmérnök 2005-ben bekövetkezett haláláig.

 

2016. március 10-én a 71 éves zenészre barátnője talált rá holtan a saját lakásában, Santa Monica-ban. A fején pedig egy lőtt sebet talált, amit önmagának okozhatott.

A rendőrségi források szerint öngyilkosságot követett el. Keith depresszióval és degeneratív idegrendszeri problémákkal küzdött, ami hátráltatta őt a zongorázásban. Mivel az együttes billentyűse volt ez akadályozta őt a zenélésben és ezért vethetett véget saját életének.

 

Barátnője, Mari Kawaguchi a zenész halálakor azt mondta:

„A jobb keze és karja évek óta problémákat okozott neki. Néhány évvel ezelőtt egy műtétje is volt, hogy rossz izmok javuljanak, de a jobb kezében lévő fájdalom és idegi problémái rosszabbodtak.

“A kritikákat mindig elolvasta, érzékeny lélek volt. Tavalyi koncertjei után voltak online kommentek amiben az emberek olyan megjegyzéseket tettek: “Bárcsak abbahagyná a játékot”.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.