Egy barátság, amely hatással volt az rockzenére
2017-11-17
Elhunyt az AC/DC alapítótagja
2017-11-19

Egy dal amelytől a kiadó igazgatója is sírva fakadt

Nem túlzás, hogy a popzene irodalom egyik legszebb dalának tartják az ‘I Want To Know What Love Is’ című számot. Ezt a toplistás helyezései csak megerősítik.

Az angol-amerikai Foreigner együttes gitárosa, Mick Jones a dal szerzője: “Az ‘I Want To Know What Love Is’ megírásának szubjektív motivációja volt, személyes sorsom, életem inspirált. Egy sor kapcsolaton voltam túl és még mindig csak kerestem, kerestem valamit, valami egyetemes érzést, amit magam sem tudtam megfogalmazni. Ebben hangulatban kezdtem komponálni és szinte észre sem vettem, hogy egy félig- meddig goszpeles hangzásvilág  jött létre. Néha van úgy az ember, hogy lekottázol egy dallamot, melódiát, valamit, anélkül  hogy bármit is variálnál vele.”

 

Mick Jones a dal megírásának idején találkozott későbbi feleségével, Ann Dexter-Jones-sal, akivel 2007-ben bekövetkezett válásukig közel 25 évig élt együtt.

A dal goszpeles hangulatához stílusosan, háttérvokálnak a New Jersey Mise Kórust hívták a stúdióba. A ‘Tudni akarom, mi is a szerelem’ című dalt 1984-ben vették lemezre és ötödik stúdióalbumukra került fel, amely az előző négyhez hasonlóan az Atlantic Records-nál jelent meg. Annál a kiadónál, amelynek alapítója és igazgatója, a 2006-ban elhunyt török származású Ahmet Ertegun (képünkön) volt, aki haláláig az elmúlt 50 év könnyűzenei műfajának valamennyi ágából karolt fel világklasszisokat.

Mick Jones erről így nyilatkozott: “Az életem álma volt, hogy ő lett a kiadónk és szakmai irányítónk. Jelentősen hozzájárult a Foreigner együttes zenei fejlődéséhez, amellett, hogy személyiségével varázslatos légkört teremtett maga körül. Mi sem természetesebb, hogy elsőként neki akartuk megmutatni a kész dalt.  Felhívtam telefonon és kértem hogy jöjjön be a stúdióba. Amikor megjött leült az egyik fotelbe, mi meg elindítottuk a magnót. Körülbelül a felénél tartott, amikor látom, hogy a szeméből folynak a könnyek. Felülmúlhatatlan pillanatot éltünk át: a dalunktól sír Ahmet Ertegun, az Atlantic Records alapító igazgatója, Ray Charles, Aretha Franklin, a Led Zeppelin és még vagy harminc előadó felfedezője.”

1985 január közepén, február elején került fel a világ szinte valamennyi jelentősebb slágerlistájának élére. Hetekig ott is maradt. Még ma is az eredeti és a tucatnyi feldolgozás, a szerelmesek mélabús melódiája. Mariah Carey 2009-ben énekelte lemezre a dal egy varázslatos verzióját.

A Foreigner dal klipjét, az a Brian Gibson rendezte, akinek a következő munkája a Kopogó szellem (Poltergeist II: The Other Side) című film volt.

A klip érdekes koncepcióra épült fel: a napi munkáját végző, vagy éppen utca emberét mutatja, majd egy csoport ember érkezik a stúdióba a befejező részben… és még valaki.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.