A Simon and Garfunkel szakítás legendája
2017-11-12
Túlélő poploliták
2017-11-12

Egymillió egy szájharmonikáért

“To Bob, Good Luck, Bob Dylan, 1974”. Ez van abba a Hohner szájharmonika dobozának borításába tollal beírva, amit Norwich-ben a St Andrews Hall-ban árverésre bocsátottak. Ez a kis hangszer valójában egy Chromonica, a szájharmonika 12 hangú változata. (A szokásos és nagyobb népszerűségnek örvendő, blues- harmonikák általában nyolchangúak.)

A  Bob Dylan hatvanas években  használt harmonikájára az árverésen végül egy villanyszerelő csapott le, aki azonban csak napokkal később vallotta be feleségének, hogy 2700 fontot, majdnem 1 millió forintot fizetett a hangszerért. “A Telegraph-ban olvastam az aukcióról, és úgy éreztem, hogy meg kell szereznem a harmonikát” – mondta a Dylan-rajongó villanyszerelő. “Az ő zenéjén nőttem fel, imádom. Soha nem gondoltam volna, hogy egy nap Norwich-ben bukkan fel az egyik tárgya” – tette hozzá John Fellas, az új tulajdonos. “A feleségem csak hüledezett és bolondnak tartott. Én akkor is boldog vagyok, hogy megvettem a híres szájharmonikát” – vallotta be a villanyszerelő. Pedig a kis hangszer nem sokat szerepelt Bob Dylan zenei életében. Egy évvel a ‘Blood On The Tracks’ címû album megjelenése előtt 1974-ben ajándékozta el  egy öltöztetőnőnek, aki a bátyját akarta meglepni és akit szintén Bobnak hívtak.

Az aukció kapcsán Christer Svensson szájharmonika játékos: “Bob Dylan nagy csodálója, a sajtónak azt nyilatkozta: “Nagyszerű dalszerzőnek és előadónak tartom, de őszintén szólva a 4 éves unokám is jobban szájharmonikázik mint Dylan.”

 

Az aukciós ház munkatársa Gary Barnes elmondta, úgy 50 komoly érdeklődő jelezte vételi szándékát, és a katalógusban 400-600 font körüli kikiáltási árat prognosztizáltunk, aztán mi lepődtünk meg a leginkább, hogy szinte lehetetlen magasságba szökött fel a licitálás, aminek a végén a villanyszerelő vitte haza új kincsét.

Az persze nem derült ki, hogy otthon mit kapott az asszonytól, de a nemzetközi sajtónak köszönhetően John Fellas gyorsan híres lett. Talán még a villanyszerelési munkája is több lett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.