Egy karácsonyi dalocska némi fricskával
2017-11-26
A nap klipje: Martika – Toy Soldiers 1989
2017-11-27

Néhány év óta vidámabb lett a popzene

Egy felmérés szerint az angol nyelvű dalok 2010-ig inkább szomorúak voltak, azóta viszont vidámabb lett a popzene. Az Indiana University-Bloomington kutatása több mint 90 ezer dalt vizsgált. Az derült ki, hogy 1950 és 2010 között nagy felfutása volt a negatív érzelmi töltetű daloknak, azóta viszont egyre kevesebb szomorú dalt írnak a szerzők.

A kutatási eredményeket megjelentető qz.com cikke szerint 2010 óta egyre kevesebb szomorú dal születik a világon – derült ki az Indiana University-Bloomington felméréséből, amiben a kutatók több mint 90 ezer, angol nyelvű számot hasonlítottak össze. A kutatásban szereplő dalok 1950 és napjaink között születtek, és úgy tűnik 1950 és 2010 között nagy felfutása volt a negatív érzelmi töltetű daloknak.

Ami viszont furcsább, hogy földrajzi különbségek vannak a szomorkásabbnak, drámaibbnak tartott moll hangsor és az erőteljesebb, vidámabb dúr hangsor használata között. Míg Európában a vidám dalok általában dúrban szólnak, addig Ázsiában a boldogságot éppen ugyanolyan gyakran éneklik mollban, mint dúrban.

 

Földrajzi szempontból a kutatók összehasonlították az ázsiai, ausztráliai, észak-amerikai, skandináv és nyugat-európai dalokat. Az ázsiai dalokat a legpozitívabb lírai tartalmak jellemezték, míg a skandináv zenészek az évek során komorabbnak bizonyultak. Vagyis Ázsiában például a többnyire agresszívan vidám koreai pop az egyik trend, míg Skandináviában a death metál dívik jobban, mint máshol.

 

Kapcsolódó cikkünk:

Az REM Everybody Hurts-e minden idők legszomorúbb dala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.