Egy utcán vizelés indította el a karrierjét
2018-01-09
Pink Floyd a szemüvegben
2018-04-02

Elhunyt a Moody Blues egyik alapítója

76 évesen meghalt a The Moody Blues angol progresszív rockegyüttes alapító fuvolistája, Ray Thomas. A zenekart idén áprilisban iktatják be a Rock and Roll Hall of Fame-be.

 

1941 december 29-én a Stourport-on-Severn-ben született, Ray a Birminghami Blues és Soul csoport tagja volt az 1960-as évek elején. , különösen az El Riot és a Rebelek mellett, akik John Lodge és Mike Pinder is szerepeltek létezésük különböző szakaszaiban . Ray alakította ki a Krew Cats-ot Mike Pinder-lal 1963-ban, és a csoport ezen a hamburgi klub-helyszínen szerepelt. Birminghamhez visszatérve Thomas és Pinder megalakították a Moody Blues-et Denny Laine-nel, Graeme Edge-del és Clint Warwickel. A zenekar a Decca Records-hoz írt alá, és 1965 januárjában Bessie Banks “Go Now” címet viselő világbajnoki címet kapott.

1966 októberében a Moody Blues felállása megváltozott Justin Hayward és John Lodge belépésével, Denny Laine és a Clint Warwick helyére. A csoport zenei stílusa drámai módon megváltozott.

A zenekar 1967-es “Éjszakái a fehér szaténben” (a “Days of Future Passed” című 1972-es album, az Egyesült Államokban 1972-ben kiadott első album) egy Ray varázslatos fuvolaszólója díszítette a dalt.

 

Ray Thomas, január 7-én halt meg. Nála még 2014-ben diagnosztizáltak prosztatarákot és azóta folyamatos kezelésre szorult. A zenész egyébként december 30-án töltötte be a 76-ot.

 

Az együttesnek 16 stúdiólemeze jött ki, a legutolsó 2003-ban. Egyik legismertebb daluk – a popműfaj egyik legszebb dalának tartott – Nights in White Satin a Bronxi mese című filmből is ismerős lehet. Amellett, hogy fuvolájával és vokáljával nagyban hozzájárult a zenekar progresszív hangzásához, Ray Thomas rengeteg számot is írt a Moody Bluesban. Mikor a zenekar 1974 és 1977 között leállt,  Ray Thomas (1975-ben és 1976-ban) két szólóalbumot adott ki.

 

Annak ellenére, hogy nem lehet ott, természetesen a Moody Blues tagjaként őt is beiktatják idén áprilisban a Rock and Roll Hall of Fame-be.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Öten kerültek be 2018-ban a Rock and Roll Dicsőségek Csarnokába

Zenei tesztlemez a világ egyik legszebb dala

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.