Modellvasúton száguldó pályafutás
2020-03-08
Újra színpadon a Genesis
2020-03-11

Jogi döntéssel a Mennyországba

A San Franciscó-i fellebbviteli bíróság döntése nagy győzelem Jimmy Page gitáros és Robert Plant énekes számára. A Spirit amerikai zenekar néhai gitárosa, Randy Wolfe vagyonkezelője 2014-ben indított pert a brit rockbanda ellen annak megállapítására, hogy a rocktörténelem egyik legnagyobb balladájának nyitó gitárdallamát szerzői a Spirit 1968-as Taurus című hangszeres szerzeményéről másolták le.

Wolfe 1966-67-ben írta a számot, évekkel a Led Zeppelin 1971-ben bemutatott Stairway to Heaven című dala előtt. A felperes társszerzőként akarta elismertetni Wolfe-ot, és az elmaradt szerző jogdíjakért kompenzációt akart kapni.

2016-ban R. Gary Klausner bíró szerint Michael Skidmore ügyvédje elegendő bizonyítékot nyújtott be a plágiumvádak kivizsgálásához. Skidmore a Spirit együttes néhai gitárosának, Randy Wolfe-nak kezeli a vagyonát.
A Wolfe szerzői jogait is birtokoló alapot kezelő Skidmore keresetet nyújtott be, amely szerint Wolfe 1966-ban vagy 1967-ben írta a Taurus című számot.
Azaz a dal évekkel korábban született a Led Zeppelin 1971-es Stairway to Heaven-jénél.

A felperes hangsúlyozta, hogy Page és Plant “fantasztikus előadók és nagyszerű zenészek, de más szerzők zenéjét adták elő, és sajátjukként akarták feltüntetni”

Michael Skidmore, a hagyaték kezelője az elmaradt szerzői jogdíjért és kompenzációként 40 millió dollárt követelt. A Bloomberg Businessweek szerint a Stairway To Heaven 562 millió dollárnyi  bevételt hozott 2008-ig.

A Los Angelesben évekig folyt perben Robert Plant és Jimmy Page azzal érveltek, hogy a Stairway to Heaven gitárdallama egy közismert egyszerű zenei futam, és az 1600-as évekre visszamenőleg találni olyan dallamokat, amelyekben felhasználták. A tárgyaláson Page és Plant kijelentette, hogy saját szerzeményük a dal, amelyet annak idején Walesben írtak egy eldugott házban.

Az bíróság akkor kimondta, hogy nem történt plágium, de a fellebbviteli bíróság új tárgyalást rendelt el eljárási hiányosságok miatt, amely most véglegesítette az előző döntést.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.