Tanita Tikaram a mandulaszemű popköltőnő
2022-01-22
300 millió dollárt érő szerzemények
2022-03-01

Köztéri szobrot állítanak az ötödik Beatle-nek

Az „ötödik Beatle-nek” is nevezett Brian Epstein érdeme, hogy az üzleti élethez keveset értő fiatal tehetségekből a világ legmeghatározóbb rockegyüttese lett.

Brian Epstein (Liverpool, 1934. szeptember 19. – London, 1967. augusztus 27.) orosz és litván zsidó származású családba született.

1961-ben ő fedezte fel először a Beatlest a liverpooli Cavern Clubban. 1962-ben lett a zenekar menedzsere, neki köszönhető, hogy a Beatles egy kis helyi zenekarból az 1963-as Ed Sullivan Show-ban fellépő, öltönyös világszenzáció lett.

Epstein egyszerre volt meleg és zsidó, két olyan identitás, amely különösen megnehezítette az életét az 1960-as évek Angliájában. A Beatles tagjai gyakran viccelődtek Epsteinnel a szexuális orientációjáról – olvasható Ivor Davis, a zenekar 1964-es amerikai turnéjáról tudósító újságíró visszaemlékezésében.

A szobor állítása mögött álló Brian Epstein Emlékprojekt szóvivője arról beszélt, hogy ez lesz az első olyan szobor Liverpoolban, amely egy LMBTQ-személynek állít emléket.

A Brian Epstein Legacy Project a munkát a Whitechapel-en szeretné elhelyezni, közel az egykori zenei impresszárió lemezboltjához.

Andy Edwards szobrász azt mondta, hogy Epsteint mozgásban mutatja. “ugyanolyan stílusúnak szánom, mint a mi Beatles szobrainkat”.

Epstein 1961-ben fedezte fel a The Beatles-t, miután látta őket játszani a Cavern Clubban, amely csak egy rövid sétára volt a NEMS lemezboltjától.  Tom Calderbank, aki a projektet vezette, azt mondta, hogy “nagyon örül” a tervek benyújtásának.

“Ezzel tisztelgés a bizottságunk kemény munkája, lelkesedése és kitartása előtt, akik öt éve munkálkodnak e cél érdekében” – mondta.

“Az Epstein család a kezdetektől fogva támogatott minket, és meg vagyok győződve arról, hogy ezt a hitet azzal tudjuk viszonozni azzal, hogy megerősítjük, hogy Brian végre méltó helyre kerül a szülővárosában.”

Kevin McManus, az Unesco City of Music Liverpool vezetője szerint Epstein “örökre megváltoztatta a zenemenedzsmentet”.

“Brian olyan fontos alak a Liverpool történetében, hogy helyénvaló, hogy jelentőségét most elismerjék” – tette hozzá.

A szoborállítási kérelemről a liverpooli városi tanács – ígérete szerint – néhány hónapon belül dönt.

Epstein 1967-ben, 32 évesen halt meg kábítószer-túladagolásban, a liverpooli Long Lane zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra. Néhány héttel a temetést követően a Beatles mind a négy tagja részt vett az Epstein tiszteletére rendezett megemlékezésen az Abbey Roadon lévő New London zsinagógában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.